Over het project

Het project ‘Coöperatieve Ondernemers voor de Klas’ is mogelijk gemaakt dankzij de financiële en inhoudelijke ondersteuning door Cera en startte eind 2017.
Doelstelling van het project is om jongeren te informeren over het bestaan, de mogelijkheden en de meerwaarde van coöperatief ondernemen. De beste wijze om dit te doen is om coöperatieve ondernemers zelf ‘voor de klas’ aan het woord te laten en jongeren zo te inspireren. Coopkracht spreekt hiervoor haar leden-coöperaties aan om hun ‘uit het leven gegrepen’ ervaringen en drijfveren tot bij de jongeren te brengen en vervult dus de rol  van overtuiger en matchmaker.
Het project loopt in samenwerking met Vlajo en met intermediairs binnen het onderwijs, jeugdorganisaties en de ondernemerswereld.

Resultaten van het project: periode 2017-2019

De ’Inspiratienota coöperatief ondernemen in het onderwijs-en jeugdwerklandschap in Vlaanderen en Brussel’. Een nieuwe generatie jongeren verovert de arbeidsmarkt en de samenleving: ook wel beter gekend als de Millennials en Generatie Z. De jongeren zijn ondernemend, flexibel en creatief. Ze streven naar een betere balans tussen werk en privé. Persoonlijke ontwikkeling, een participatieve bedrijfscultuur en technologie zijn belangrijker dan ooit. In deze nota wordt een beeld geschetst over deze generatie jongeren en kom je te weten welke concrete kansen en initiatieven er zijn om coöperatief ondernemen sterker te integreren in het onderwijs en jeugdwerk. De nota diende eveneens als basis om onze leden-coöperaties warm te maken om een getuigenis te geven aan jongeren.
Bij aanvang van het project werd als doelstelling een bereik van min. 250 jongeren per jaar (2018 en 2019) vooropgesteld met focus op jongeren uit het laatste jaar secundair onderwijs en het hoger onderwijs. Deze verwachting werd ruimschoots behaald: in de periode 2018-2019 bereikten we 1045 leerlingen in 25 scholen. Dit dankzij de getuigenis door 16 coöperatieve ondernemers.

Om coöperatieve ondernemers warm te maken voor het project werd een wervingsvideo met 5 getuigenissen van coöperatieve ondernemers gemaakt. Onderaan ontdek je ook 5 korte geschreven getuigenissen.

bannerfilmpjeercovk 

 

Deze coöperatieve ondernemers waren reeds ondernemers voor de klas:

bikeandco480 ceranieuw png360 CHOCONEW480 q bus meerdael1
Ecopower nieuwlogo klein core480 deokelaar1 bronsgroen final StadsboerderijKortrijk 2013
 livinvestlogo dark hotalogo180 2P logo tekst Screenshot DeSmederijWinksele nestor
BelOrta nieuw partago havencoop   wereldcafecoop

 

Enkele getuigenissen van geëngageerde coöperatieve ondernemers voor de klas:

FilipFontaine square “De coöperatie is een ondernemingsvorm die jongeren die een meerwaarde in hun job zoeken zeker kan aanspreken. Door de getuigenis kunnen we de gedrevenheid die eigen is aan coöperaties overbrengen om mensen met een missie attent te maken op deze ondernemingsvorm. Voor coöperaties geldt “gekend is bemind”. Tip: Gewoon doen, het lijkt een opdracht maar de beloning ligt in de feedback van de doelgroep.” 
Filip Fontaine, directeur BelOrta cvba
ilse fannes Alhoewel ik zelf een bedrijfsopleiding heb genoten, kwam het coöperatief ondernemen niet aan bod. Door zelf voor de klas te staan, je eigen enthousiasme voor de coöperatieve waarden over te brengen, vergroot je de kennis bij jongeren over wat reilt en zeilt in het economisch leven. Zij zetten binnenkort zelf hun eerste stappen in de arbeidsmarkt. En, wie weet, maken we hen wel warm voor een loopbaan in een coöperatieve onderneming."

Ilse Fannes, directeur Bike&Co cvba-so

stevenpauwelsnieuw2 “We vinden het belangrijk om jonge mensen te inspireren door het brengen van een persoonlijke getuigenis waarin ze zichzelf zouden kunnen herkennen. We willen op die manier vaste clichés doorprikken die er leven rond ondernemerschap, en hen te laten kennismaken met coöperatief ondernemerschap. Door je kwetsbaar op te stellen, raken jongeren geboeid en voelen ze de authenticiteit in je verhaal. Hierdoor ontstaat er interactie, échte wederzijdse verbinding en dialoog.”

Steven Pauwels, Choco cvba

treesvandenbulckecera “Coöperaties hanteren een andere logica dan meer klassieke bedrijven. Het doel staat centraal i.p.v. winstmaximalisatie. Je merkt dat leerlingen hiermee niet vertrouwd zijn. Maar op een bepaald moment valt de frank, beginnen hun ogen te fonkelen en weet je waarom je het doet! Als elke coöperatie 1 les per jaar kan verzorgen, kunnen we al heel wat meer diversiteit brengen in de ondernemers voor de klas.”

Trees Vandenbulcke, adviseur coöperatief ondernemen Cera cvba.

Hannessquare “Wat? Een onderneming waar de klanten, burgers, werkers of leveranciers de aandeelhouders zijn, bestaat dat?” Het coöperatieve ondernemingsmodel is uniek, maar ook onbekend. Laat dit nu net twee geweldige invalshoeken zijn om een jong, al dan niet ondernemend publiek, aan te spreken. Spreken voor Bizzidee of Ondernemers voor de klas geeft dan ook heel veel voldoening. En energie, als je luistert naar hun vragen en ideeën. Dat moet je gewoon eens zelf ervaren!"

Hannes Hollebecq, adviseur coöperatief ondernemen Cera cvba

Gezocht: coöperatieve ondernemers voor de klas

We zoeken nog steeds coöperatieve ondernemers om ‘voor de klas’ om jongeren kennis te laten maken met het coöperatief ondernemen en hen te inspireren. Naast de filmpjes (hoger) die Coopkracht zelf ontwikkelde, kreeg de editie van het voorjaar 2020 ook belangstelling in de pers. Zie: VRT Een Het Journaal (vanaf minuut 14.01). Misschien krijgen we voor de volgende editie een coöperatieve ondernemer voor de camera. Door jouw getuigenis draag je bij aan het realiseren van het ICA-principe rond onderwijs, vorming en informatieverstrekking.

Wil je coöperatief ondernemer voor de klas zijn? Neem contact op met Orphee Mariën (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).

 

 Ik zoek een coöperatieve ondernemer voor de klas!
 Ik wil coöperatieve ondernemer voor de klas worden!
 Zoek binnen het Coopkracht-netwerk  Video-oproep: klik hier!
 Andere getuigenissen van coöperatieve ondernemers  Schrijf je in als ambassadeur!

 

Ga naar boven