Programma: Coöperatieve Ondernemers voor de Klas

Coöperatieve Ondernemers voor de Klas is een actie binnen Youth4Coop – het jongerennetwerk rond coöperatief ondernemen.
Met Coöperatieve Ondernemers voor de Klas inspireren we jongeren met een coöperatieve cultuur en ondernemingsvorm. De persoonlijke verhalen van bedrijfsleiders geven coöperatief ondernemerszin en ondernemerschap een menselijk gezicht.
Coöperatieve ondernemers getuigen binnen het Vlaamse onderwijs (bv. Vlajo), organisaties in het jeugdwerklandschap (bv. jeugdhuizen) en in de jonge ondernemerswereld (bv BizIdee).
Met Coöperatieve Ondernemers voor de Klas willen we tussen 2017 en 2019 tenminste 500 jongeren en leerkrachten sensibiliseren met coöperatief ondernemen.

 Ik zoek een coöperatieve ondernemer voor de klas!         
 Ik wil coöperatieve ondernemer voor de klas worden!   
 Zoek binnen het Coopkracht-netwerk  Video-oproep: klik hier!
 Andere getuigenissen van coöperatieve ondernemers  Schrijf je in als ambassadeur!

bannerfilmpjeercovk 

Deze coöperatieve ondernemers doen reeds mee:

bikeandco480 ceranieuw png360 CHOCONEW480 q bus meerdael1  BelOrta nieuw hotalogo180
ecopowercvba core480 deokelaar1 bronsgroen final StadsboerderijKortrijk 2013 wereldcafecoop  

 

Enkele getuigenissen van geëngageerde coöperatieve ondernemers voor de klas:

FilipFontaine square “De coöperatie is een ondernemingsvorm die jongeren die een meerwaarde in hun job zoeken zeker kan aanspreken. Door de getuigenis kunnen we de gedrevenheid die eigen is aan coöperaties overbrengen om mensen met een missie attent te maken op deze ondernemingsvorm. Voor coöperaties geldt “gekend is bemind”. Tip: Gewoon doen, het lijkt een opdracht maar de beloning ligt in de feedback van de doelgroep.” 
Filip Fontaine, directeur BelOrta cvba
ilse fannes Alhoewel ik zelf een bedrijfsopleiding heb genoten, kwam het coöperatief ondernemen niet aan bod. Door zelf voor de klas te staan, je eigen enthousiasme voor de coöperatieve waarden over te brengen, vergroot je de kennis bij jongeren over wat reilt en zeilt in het economisch leven. Zij zetten binnenkort zelf hun eerste stappen in de arbeidsmarkt. En, wie weet, maken we hen wel warm voor een loopbaan in een coöperatieve onderneming."

Ilse Fannes, directeur Bike&Co cvba-so

stevenpauwelsnieuw2 “We vinden het belangrijk om jonge mensen te inspireren door het brengen van een persoonlijke getuigenis waarin ze zichzelf zouden kunnen herkennen. We willen op die manier vaste clichés doorprikken die er leven rond ondernemerschap, en hen te laten kennismaken met coöperatief ondernemerschap. Door je kwetsbaar op te stellen, raken jongeren geboeid en voelen ze de authenticiteit in je verhaal. Hierdoor ontstaat er interactie, échte wederzijdse verbinding en dialoog.”

Steven Pauwels, Choco cvba

treesvandenbulckecera “Coöperaties hanteren een andere logica dan meer klassieke bedrijven. Het doel staat centraal i.p.v. winstmaximalisatie. Je merkt dat leerlingen hiermee niet vertrouwd zijn. Maar op een bepaald moment valt de frank, beginnen hun ogen te fonkelen en weet je waarom je het doet! Als elke coöperatie 1 les per jaar kan verzorgen, kunnen we al heel wat meer diversiteit brengen in de ondernemers voor de klas.”

Trees Vandenbulcke, adviseur coöperatief ondernemen Cera cvba.

Hannessquare “Wat? Een onderneming waar de klanten, burgers, werkers of leveranciers de aandeelhouders zijn, bestaat dat?” Het coöperatieve ondernemingsmodel is uniek, maar ook onbekend. Laat dit nu net twee geweldige invalshoeken zijn om een jong, al dan niet ondernemend publiek, aan te spreken. Spreken voor Bizzidee of Ondernemers voor de klas geeft dan ook heel veel voldoening. En energie, als je luistert naar hun vragen en ideeën. Dat moet je gewoon eens zelf ervaren!"

Hannes Hollebecq, adviseur coöperatief ondernemen Cera cvba

Ga naar boven