Nieuwe editie Coöperatieve Ondernemers voor de Klas

We zoeken nog steeds coöperatieve ondernemers om ‘voor de klas’ om jongeren kennis te laten maken met het coöperatief ondernemen en hen te inspireren. Naast de filmpjes (hoger) die Coopkracht zelf ontwikkelde, kreeg de editie van het voorjaar 2020 ook belangstelling in de pers (zie: VRT Een Het Journaal (vanaf minuut 14.01 https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/het-journaal/2020/het-journaal-het-journaal-19u-20200113/ ). Misschien krijgen we voor de volgende editie een coöperatieve ondernemer voor de camera. Door jouw getuigenis draag je bij aan het realiseren van het ICA-principe rond onderwijs, vorming en informatieverstrekking.

Wil je coöperatief ondernemer voor de klas zijn? Neem contact op met Coopkracht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Lees hier meer

Sinds 2015 vormt Youth4Coop het lerend netwerk dat jongeren en coöperaties met elkaar in contact brengt. Dankzij de enthousiaste getuigenissen van meerdere coöperatieve ondernemers die lid zijn van Coopkracht konden ook in 2018 een 200-tal studenten in de klas kennis maken met de kracht van het coöperatief ondernemen. We danken alvast de ondernemers voor hun getuigenissen. De werking van Youth4Coop is voor de periode 2017-2019 mogelijk geweest dankzij de mede-financiering van Cera cvba.

In 2018 werden volgende activiteiten georganiseerd:

 1. Coöperatieve Ondernemers voor de Klas: met dit initiatief inspireren we jongeren met een coöperatieve cultuur en ondernemingsvorm. De persoonlijke verhalen van bedrijfsleiders geven coöperatief ondernemerschap een menselijk gezicht. Twaalf geëngageerde coöperatieve ondernemers brachten in de periode van januari tot maart 2018 hun getuigenis voor de Klas in het kader van het Vlajo-programma ‘Ondernemers voor de Klas’. Hiermee bereikte Youth4Coop in totaal 180 leerlingen. Bekijk zeker ook eens de filmpjes met getuigenissen van een aantal van deze ondernemers op Youth4Coop. Een dikke merci aan onze Coöperatieve Ondernemers voor de Klas 2018! Wil jij graag in het voorjaar 2020 getuigen als coöperatieve ondernemer voor de klas? Neem dan contact met ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 2. Ontwikkeling film: Word Coöperatieve Ondernemer voor de Klas i.s.m. Arne Focketijn om nieuwe ambassadeurs te werven voor onze Youth4Coop-activiteiten;
 3. Bijdrage aan het Kras Plenum met thema migratie op 4 mei 2018. KRAS is een project van de Jeugddienst Globelink met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Kras is een rollen- en discussiespel waarbij honderden jongeren uit 22 verschillende gemeenten een jaar lang vrijwillig debatteren rond één centraal thema. In 2018 was dit het thema ‘Migratie’. Op 4 mei palmden deze jongeren voor één dag de Kamer, de Senaat en het Vlaams Parlement in.
 4. Inspiratienota: Coöperatief ondernemen in het onderwijs- en jeugdwerklandschap in Vlaanderen en Brussel.
 5. Voorstelling Youth4Coop-activiteiten en Nota ‘Coöperatief ondernemen in het onderwijs- en jeugdwerklandschap in Vlaanderen en Brussel’ aan de CERA Klankbordgroep Cera onderwijs en coöperatief ondernemen – 28 maart 2018;
 6. Introductiesessie coöperatief ondernemen aan studenten KMO-management van de Karel de Grote Hogeschool (17 oktober 2018);
 7. Opvolging van het Story Me Programma (BXL) met betrekking tot de inbedding van coöperatief ondernemen.
 8. Werving nieuwe ambassadeurs. Coopkracht zette zich in om nieuwe ambassadeurs te werven, via de volgende activiteiten:
  • 5 korte geschreven getuigenissen via website, en nieuwsbrief (maart 2018)
  • Resultaten 2017 en Actieplan 2018 werd van het project werden gepresenteerd op de AV Van Coopkracht in maart 2018
  • Nota Coöperatief ondernemen in het onderwijslandschap in Vlaanderen en Brussel werd opgemaakt
  • Werving (call to action) nieuwe ambassadeurs in de Coopkracht nieuwsbrief van maart 2018.
  • Video Coöperatieve ondernemers voor de Klas opgeleverd 17 april 2018 en promotie via website, nieuwsbrief en sociale media. Deze video omvat ook 5 audiovisuele getuigenissen & oproep om CoVK te worden!
  • In december: via sociale media en nieuwsbrief werden de CoVK-ambassadeurs in de kijker gezet

covklogoos1

 

Ga naar boven